Naginata

A Naginata egy alabárdszerű fegyver jelent, hosszú nyéllel, valamint egy pengével. A legnagyobb előnye pont ebben a kettőségében rejlik, mivel a speciális kialakítás miatt kardként, és botként is funkcionálhat. Hasonlóan az európai kopjákhoz, és lándzsákhoz akkor kezdett térhódításba, amikor a lovasság, mint fegyvernem elterjed Japánban. A Yari mellett ez volt az a fegyver, amelyet széles körben forgattak. Habár a későbbi időkben a katanák elterjedésével női fegyvernek is nevezték, a Naginata kezdetei valójában a Yarival, és a lovas harcmodorral együtt a szamurájokhoz köthetőek.

A modern kori Naginata gyakorlás három fő irányzatra osztható. Az első irányzat a formagyakorlatokat tarja kiemelten fontosnak, ez az irányzat általában a felső fém pengével ellátott kialakítást használja. Ez a Naginata életlen. A középső kialakítás általában a vívást tartalmazó stílusok alkalmazói használják. Ez a Naginata általában bambuszból készül, és a fém pengéhez hasonlóan (mely egy csatlakozó tüskével csatlakozik a nyélhez) cserélhető fejjel (habu rendelkezik). A harmadik kialakítás egy tradícionális, és élezett Naginatát mutat, amelyhez hasonlót azonban eléggé ritkán használnak napjainkban (habár valószínűleg ez van a legközelebb az eredeti fegyverhez). A modern Naginata 180 és 225 cm közötti fegyver, körülbelül kétharmadát a nyél teszi ki 30-60 cm közötti a penge.

A Naginata használata három fegyverhez hasonlóan történhet:

  • Kardként: Mivel a Naginata teljes értékű pengét tartalmaz, ezért a karddal végrehajtott vágások (shomen uchi, yokomen uchi) teljes egészében kivitelezhetőek, és hatásosak. Emellett, mivel maga a fegyver kétszer olyan hosszú, mint a katana, ezért a távolságot kihasználva akár katana ellen is használható. Kardként használva a Naginata vágófegyverként funkcionál.
  • Botként: Az aikido egyik alapfegyvere a Jo, ami 128 cm-es bot. Emellett több harcművészet használja a hosszú botot is (180 cm-es Bo). Mindkét fegyver előnye abban rejlik, hogy hosszánál fogva esélyt biztosít a katana ellen. Habár a bot nincs élezve, és nem tűnhet annyira veszélyes fegyvernek, mint egy penge, az ellenfél földre vitelében, és semlegesítésében nagyon jól használható (lábsöprések, megfelelő helyre mért ütések). Így egyfajta zúzófegyverként is alkalmazható.
  • Lándzsaként: A harmadik felhasználási lehetőség már a Naginata felépítéséből adódik. A Yarihoz hasonlóan gyors rövid szúrásokkal is lehetséges a Naginata használata. Ebben az esetlen természetesen a pengét tartjuk előre. Ez a fajta használat – amikor szúrófegyverként használjuk a Naginatát – leginkább a lovassági felhasználást idézi, mivel ekkor volt szükség leginkább hosszú fegyverre.

Habár mindhárom használati módszer egyedül is hatékony a legjobb, ha a felhasználó egyfajta szintézisét használja ezeknek a stílusoknak. A Naginatával egy olyan fegyver kerül a kezünkbe, mely három különböző stílust egyesít, így ezeket együttesen használva hatékonyabb fegyvert kapunk, mintha csak valamelyik aspektusát használnánk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s