Aikibudo

A világon rengeteg harcművészeti irányzat létezik. A különböző emberek, különböző irányzatokat tartanak hatásosnak az edzőteremben, az utcán vagy bármilyen helyzetben. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy minden egyes harcművészet valamilyen szinten, útmutatásában, egyes részleteiben, technikáiban összefügg egymással. Mind egy gyökérről, egy törzsről ágaznak el mint a faágak. Minden ugyan az….. és mégsem….

Átfedések találhatók az egyes gyakorlatok között, sőt, egyes technikák között szinte minimális, árnyalatnyi különbségek vannak. Ha valaki elindul az „úton”, nem biztos, hogy ugyan azt az irányzatot fogja egész életében járni. Belekóstol egyes harcművészetekbe, időt és energiát szán rá azok elsajátítására és gyakorlására, és ha valaki kitartó és elhivatott, ez az idő és energia, amit ráfordít, bizony nem kevés. Ezenkívül rengeteg áldozattal jár, mind a saját, mind a szeretteink részéről. Gondoljunk csak bele, hogy azt az időt, amit az ember a tatamin tölt, vagy csak amikor saját maga gyakorol, azt ugyan úgy tölthetné a szeretteivel, családjával.

Mi lenne akkor, ha nem az egyes embernek, harcosoknak kellene a harcművészetek technikáit egymásba olvasztani, megtalálni az előnyeit, hogy mit, és hogyan építs fel…….

 

Aikibudo……

Az Aikibudo-val három irányzat elemeit (aikido, judo, karatedo) ötvözve, azok egymásra építhető előnyeit kihasználva egy hatékony harcművészeti irányzatot hoztak létre, és fektették le az alapköveit. Azt mondhatni, hogy lényegében minden egyes technikát darabjaira szedtek szét, és feltöltötték őket egymással. Így az egyes elemek, technikák egymásba olvasztása, egy végletekig pontos és hatékony rendszert alkot bármilyen helyzetben, ami azt eredményezi, hogy az ember nem fog leblokkolni, pánikba esni egy váratlan esemény vagy támadás esetén. Minden pillanatban és másodpercben tud reagálni és alkalmazkodni az adott helyzethez akár a harc elkerülésére vagy a harcban való helytállásra és győzelemre egyaránt.

 

Az egyes irányzatok változásai, amik eggyé olvadtak az aikibudoban:

Aikido

Az aikido-ban megtalálható technikák lényegi részei teljes egészében megmaradtak, mint például a teljesség igénye nélkül, a támadás elöli kitérések, vagy azok megelőzése, karfeszítést alkalmazó technikák és így tovább. Az ellenfél energiájának elvezetése, majd ellene fordítása. Ne felejtsük el még, hogy az aikido nagyon fontos eleme az atemi, amit mostanában nagyon sok dojo elhanyagol. Az edzéseinken szerencsére lényegi pontot jelent az atemi helyes alkalmazása, melyet az aikibudoban a karatedo lényegi és fontos részletekkel egészít ki. A kívülről „lágynak” és „gyengédnek” tűnő aikido adja belülről az aikibudo keménységét. Aki egyszer kipróbálta ezt a harcművészetet, az tudja, hogy pont az ellenkezője érvényes rá, mint amit kívülről lát első ránézésre az ember. Az aikido részletes leírása egy másik bemutatásban elérhető, ezért itt most nem fejteném ki részletesen.

 Judo

A judo eredetileg Jigoro által a Ju Jutsu különféle iskoláiból kialakított, majd sporttá fejlesztett japán eredetű küzdősport, amelyben az ellenfelek egymás megdobására, leszorítására, fojtására vagy karjának feszítésére törekszenek. A végső cél az ellenfél teljes értékű legyőzése, ledobása, leszorítása, fojtása vagy karjának feszítése Ugyan úgy, mint az aikidoban, a technikák megmaradtak, annyi különbséggel, hogy itt nem lettek részeire szétszedve, hanem a többi irányzat elemei lettek ráépítve az egyes gyakorlatok lényegi pontjaira. A judo az egyik leghatékonyabb harcművészet önvédelmi közelharcban. Itt tényleg azt kapja az ember, amit lát az edzésen. Egy pillanatra sem tudod megítélni, hogy milyen technikával fognak a földre vinni. A judo tökéletesen tud alkalmazkodni, sőt kell neki alkalmazkodni ahhoz, hogy az ellenfél épp merre helyezi át a testsúlyát, merre billen ki az egyensúlyából, majd arra reagálva indítja el az ahhoz megfelelő gyakorlatot.  Azon kívül a judo egy plusz értéket is ad ezen irányzathoz, melyet a földharc képvisel. Meg kell értenünk, hogy mindig vannak nálunk erősebb és gyorsabb ellenfelek, melyeken csak úgy tudunk győzni, ha az erősségeiket ellenük tudjuk fordítani, azonban bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy ellenfelünkkel együtt a földre kerülünk. Ilyen esetekben életet menthet a földharc ismerete, szintén kiegészítve az aikidoban alkalmazott karfeszítésekkel, nyomáspontokkal.

 Karatedo

Ennek az irányzatnak a leghatékonyabb részei lettek beleépítve az aikibudo technikái közé. Ezek az alapvető ütések és rúgások. Ezek az ütések és rúgások azokra a nyomáspontokra, érzékeny területekre irányulnak, melyek a leghatékonyabban teszik ártalmatlanná az ellenfelünket. Ezeknek az ütéseknek és rúgásoknak az ellenfél ártalmatlanná tételén kívül még nagy szerepe van a támadások megtörésében is a támadó energiájának elvezetése után, vagy a technika befejezésében.

 

Az aikibudo első hallásra egy bonyolult rendszernek tűnhet, de ez a komplexitás adja az egyszerűségét. Mint az előbbi pontokban említve lett, ahogy az aikido, úgy a judo is a másik lendületét, energiáit kihasználva végzi el a pontos technikát, ami egyszerűen mindkét irányzat egyik alapköve. Az egyes technikákban egymás után következő lépések logikussága adja értelemszerűen a hatékonyságát. Az embernek két nagyon fontos dologra kell törekednie. Az egyik, hogy megőrizze a stabilitását, a másik pedig, hogy mindeközben a támadót instabil állapotba „kényszerítse”. Ettől a ponttól kezdve pedig a helyzet adja, hogy melyik technika alkalmazását hajtjuk végre akár a távolról jövő, akár a közeli vagy esetleg a földön történő szituációkban.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s